Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η Διεπιστημονική Αλήθεια για τους Αρβανίτες και τις Αρβανίτισσες (Βίντεο)


Αχιλλέας Λάζαρου, Ρωμανιστής Βαλκανολόγος, 
«Η Διεπιστημονική Αλήθεια για τους Αρβανίτες»

Κωνσταντίνος Βαβούσκος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ «Τουρκική πηγή περί Φλωρίνης»: «Σημειωτέον ότι τα μνημονευθέντα αρβανιτοχώρια του Νομού Φλωρίνης (Λέχοβον, Φλάμπουρον και Δροσοπηγή), ήσαν τα σημαντικότερα και ευρωστότερα κέντρα του Ελληνισμού, υπ’ ουδενός ποτέ αμφισβητηθέντα ως προς αυτά. Εις το Λέχοβον π.χ. κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνος, είχεν εγκατασταθή το στρατηγείον των Μακεδονομάχων της περιοχής (είχε καταστή κέντρον στρατιωτικόν του Μακεδονικού Αγώνος) λόγω της ασφαλείας, την οποίαν παρείχε το με γνησίαν και αποφασιστικήν εθνικήν συνείδησιν διαπνεόμενον σύνολον των κατοίκων του».

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων, «Άλλο Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες».: «Ο όρος Αρβανίτης που αφορά τους Σουλιώτες, τους Υδραίους, τους Σπετσιώτες και πολλούς κατοίκους των Μεσογείων, προέρχεται από τελείως διαφορετική ρίζα. Συγκεκριμένα από την λέξη Άρβανον, τοπωνύμιο της Βορείου Ηπείρου, που το βρίσκουμε ήδη από τον 11ο αιώνα στα κείμενα της Άννας της Κομνηνής. Από το Άρβανον, δηλαδή από την ελληνικότατη Βόρειο Ήπειρο, κατέβηκαν σε πόλεις και νησιά της Νοτίου Ελλάδος, ελληνικοί πληθυσμοί που μιλούσαν Αρβανίτικα».

Αχιλλέας Λάζαρου, Ρωμανιστής Βαλκανολόγος, «Η Διεπιστημονική Αλήθεια για τους Αρβανίτες»: «Οι απόδημοι Αρβανίτες που βρίσκονται στη στρατιωτική υπηρεσία του Ερρίκου Η' της Αγγλίας και Ιρλανδίας (1491-1547) συναισθάνονται την ελληνικότητα τους, την οποία διακηρύσουν στεντόρεια προ της μάχης: «Ελλήνων εσμέν παίδες… και τοις εχθροίς… την πάλαι θρυλουμένην Ελλήνων ανδρείαν έργοις αυτοίς φανεράν ποιήσωμεν». Όταν δε με αιματηρούς αγώνες, αποκτούν κάποιο κομπόδεμα, σπεύδουν και εκπλήρωση τάματος, όπως με την Ελληνική εκκλησία της Νεαπόλεως Ιταλίας το 1597, οι Μιχαήλ Μπούας και Αλέξανδρος Μοσχολέων, που δεν περιορίζονται μόνο στην αναγραφή των αξιωμάτων τους, Magistri Capellani, αλλά προσθέτουν και την Ελληνική τους ταυτότητα «nationis graecae!!».

Από άλλο σημείο του κειμένου

«Κατ’ ακολουθίαν οι διάσπαρτοι ανά την στεριανή και νησιώτικη Ελλάδα Αρβανίτες, ευλόγα σe στίχους τραγουδιού από το Εγκόλπιο του Ρήγα Βελεστινλή προβάλλονται προεξαγγελτικά Έλληνες: Ω Υδραΐοι κι εσείς Ψαριανοί, άνδρες Σπετσιώται και υπόλοιποι Γραικοί!!!

Όλοι οι μπουρλοτιέρηδες του αγώνος του 1821 ήσαν Αρβανίτες, 
προερχόμενοι από τα τρία προαναφερόμενα ηρωικά νησιά!!!

Επίλογος Κειμένου:

Εν τέλει φωτεινότατο δείγμα ελληνικής εθνικής συνειδήσεως μας έχει κληροδοτήσει ο Μακεδονομάχος από τα Κούντουρα (Μάνδρα Αττικής) Βαγγέλης Κοροπούλης: «θά αγωνισθώ μέχρι να ελευθερωθή η Μακεδονία και θα πεθάνω εδώ».

Δείτε: Καπετάν Βαγγέλης Κοροπούλης: Ο Εθνομάρτυρας Μακεδονομάχος που έγραψε ιστορία χωρίς η ιστορία να γράψει γι’ αυτόν (Θέλετε να μάθετε το τέλος του ήρωα;)


Επιλεκτικά Βίντεο με τον Καθηγητή κ. Αχιλλέα Λαζάρου, Ρωμανιστή
Βαλκανολόγο και Επίτιμο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας.
by Παναγία Αρβανίτισσα - Γ. Νεκτάριος Αγιορείτης


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
ΣΤΑ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟ 2014

Β. Φίλιας & Αχ. Λαζάρου: Ένα αποκαλυπτικό βίντεο που συντρίβει
τα ιταμά ψεύδη περί δήθεν αλλοεθνίας των Ελλήνων Αρβανιτών.Καθηγητής κ. Αχιλλέας Λαζάρου: Ρωμανιστής - Βαλκανολόγος και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας. Ομιλία στο 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Καλαμπάκα.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία: «ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Ομιλητής ο κ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΛΑΖΑΡΟΥ, Ρωμανιστής - Βαλκανιολόγος. Η ομιλία δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στις 22 Φεβρουαρίου 2015.

Από την τηλεοπτική εκπομπή της Λένας Λιβανός
"Με τα χρώματα του λόγου", αρχές Δεκεμβρίου 2016.Τεκμηριωμένη ομιλία του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα. Πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Μάνδρας από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο "Δημοφών", το καλοκαίρι του 2014. Δυστυχώς, το τελευταίο μικρό μέρος της δεν καταγράφηκε.


Σπουδαίο περιεκτικό χειρόγραφο κείμενο του
Αχ. Λαζάρου για τους Έλληνες αρβανίτες.

Εννοιολογική ανάλυση και ετυμολογία της λέξης. Το περιεχόμενο της ταινίας μπορείτε να το δείτε (και να το κατεβάσετε) ως κείμενο πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: ΕΔΩ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Αχιλλέας Λάζαρου, Ρωμανιστής Βαλκανολόγος, «Η Διεπιστημονική Αλήθεια για τους Αρβανίτες»

Έχει βαθιά γνώση στα  εθνικά θέματα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής παιδείας διεισδύοντας παράλληλα στον πυρήνα των προβλημάτων. Τιμήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη προσφορά του και το έργο του. Με πλούσιο συγγραφικό έργο και πλήθος δημοσιεύσεων, συνεδρίων και ημερίδων ξεχώρισε στον τομέα της εξειδίκευσής του. Τα ιδιαίτερα επιτεύγματά του είναι πολλά! Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ακαδημία Αθηνών.

Γεννήθηκε  το 1930. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού – Φιλοσοφικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε για δύο έτη στο διδασκαλείο μέσης εκπαίδευσης, όπου έλαβε πτυχίο με το μοναδικό άριστα της τότε σειράς μετεκπαιδευθέντων καθηγητών και για δύο έτη στο Μεταπτυχιακό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου εκπόνησε την πρώτη σε είδος διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα με αντικείμενο τη ρωμανική γλώσσα σε σχέση της με τα ελληνικά. Επίσης, σπούδασε επί τρία χρόνια στη Σορβόννη ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), όπου αναγορεύτηκε σε Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV). Παρακολούθησε σεμινάρια βαλκανικής ιστορίας στην Σορβόννη και Σλαβολογίας στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών και σπούδασε Βαλκανική Εθνολογία στην Πρακτική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών της Σορβόννης.

Όσο ξεχωριστές και πρωτότυπες είναι οι σπουδές του άλλο τόσο είναι και η καριέρα του. Ως Charge de cours a la Sorbonne (Paris IV) δίδαξε μαθήματα του τομέα R05 (Ρουμανική Διαλεκτολογία, Βαλκανική Ρωμανολογία). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αποσπάστηκε για δύο έτη στην Ακαδημία Αθηνών για την Tabula Imperii Romani. Κατόπιν δίδαξε στα Γυμνάσια Ελασσόνας, Δεσκάτης και στο Β' Παγκύπριο Αρρένων Βόλου. Από το Βόλο μετατέθηκε στο Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιώς, όπου πρωτοστάτησε στη μετονομασία του σε Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς ως φόρου τιμής στον μέγα ευεργέτη Κ. Ιωνίδη. Ακολούθως μετατέθηκε στο Πειραματικό Σχολείο του ΕΚΠΑ. Κατόπιν, ως λυκειάρχης, υπηρέτησε στο Εσπερινό Λύκειο Περιστερίου. Έπειτα μετατέθηκε ως γενικός επιθεωρητής στο Νομό Ημαθίας και κατόπιν ως γενικός επιθεωρητής φιλολόγων Θεσσαλίας στη Λάρισα. Κατόπιν υπηρέτησε ως διευθυντής – γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Αργότερα υπηρέτησε ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών για ένα χρόνο. Κατόπιν δίδαξε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Μοιράρχων, στη Σχολή Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων, στη ΧΕΝ και στη Ναυτική Σχολή Πολέμου.

Πρωτοστάτησε στην ανέγερση του γυμνασιακού διδακτηρίου Δεσκάτης και στην ίδρυση της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας και της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Δεσκάτης. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Παιδείας στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ελληνοσοβιετικών Εκπαιδευτικών και Μορφωτικών Σχέσεων.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και αναρίθμητες ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά: το τετράτομο με τίτλο “ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”, “Βλάχοι και κρατικές παραλείψεις”, “Εθνικά θέματα και κρατική ακηδία”, “Εθνικά και μειονοτικά θέματα” κ.ά.

Τιμήθηκε με το βραβείο φιλίας Τρικάλων, με το μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων και με το μετάλλιο της Πόλης του Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη). Του έχουν απονεμηθεί επίσης Χρυσός Σταυρός του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρυσός Σταυρός Αποστόλου Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος, βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών κ.ά.

Είναι μέλος στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των εν Αθήναις Θεσσαλών, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων. Γλώσσες: Ρουμάνικα, Ιταλικά, Γαλλικά.

Δια το μεγάλο εθνικόν, επιστημονικόν, διδακτικόν, κοινωνικόν και πολιτιστικόν του έργο έλαβε τιμητικάς διακρίσεις, όπως:
 • Τον Χρυσόν Σταυρόν του Τάγματος του Φοίνικος παρά του Προέδρου της Δημοκρατίας,
 • Την Έκφρασιν Συγχαρητηρίων υπό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θησκευμάτων,
 • Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών,
 • Την Έκφρασιν Ικανοποιήσεως του Νομάρχου Ημαθίας. Μετάλλιον μετά Διπλώματος παρά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος,
 • Μετάλλιον μετά Διπλώματος παρά της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των εν Αθήναις Θεσσαλών,
 • Τιμητικόν Δίπλωμα μετά Μεταλλίου της Εκατονταετηρίδας του Συλλόγου Αργείων " ό Δαναός ",
 • "Βραβείον Φιλίας Τρικάλων" παρά του Φιλολογικού Ιστορικού Λο-γοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων,
 • Μετάλλιον της πόλεως Αγίας Πετρουπόλεως,
 • Μετάλλιον μετά Διπλώματος Δήμου Τρικκαίω.
 • Τιμητικά Εμβλήματα Δήμου Μετσόβου, Κοινότητος Σαμαρίνης καθώς και ποικιλώνυμων πολιτιστικών σωματείων.

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

by Παναγία Αρβανίτισσα - Γ. Νεκτάριος Αγιορείτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: