Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Μνημόσυνο για τις Αλησμόνητες Πατρίδες: Ομιλίες με αφορμή την Άλωση (Βίντεο)


Γέρων Νεκτάριος Μοναχός Αγιορείτης

ΙΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΒΙΟΝ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ

Μνημόσυνο για τις Αλησμόνητες Πατρίδες
Ομιλίες με αφορμή την Άλωση
Σάββατο 28 Μαΐου 
και Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 και με αφορμή την παρέλευση 563 ετών από την άλωση της Πόλης, στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εκατοντάδες πιστοί ανήλθαν για να συμμετάσχουν στη θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο. Το ιερό Μνημόσυνο ετελέσθη εις μνήμην των πατέρων μας και των πατέρων των πατέρων μας που άφησαν βίαια την τελευταία τους πνοή στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Στη συνέχεια όλοι οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στο μεγάλο Αρχονταρίκι της Μονής. Εκεί, μετά από ένα σύντομο κέρασμα, η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου ανέπτυξε το θέμα: «Τα πνευματικά αίτια της Άλωσης και η δωρική προσέγγιση τριών Ελλήνων».

Η Χαρά Νικοπούλου υποστήριξε ότι τα αίτια της Αλώσεως δεν ήταν άλλα από τα αίτια της προσωπικής αλώσεως της ψυχής του καθενός μας, τα ψυχικά πάθη. Η άλωση ενεργείται πρώτα εντός της ψυχής του καθενός μας και μετά γενικεύεται σε επίπεδο συλλογικό, σε επίπεδο έθνους. Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της η Χαρά επικεντρώθηκε στον όρο «Ανάγκη», ο οποίος στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει το καθήκον, το πρέπον. Στάθηκε σε τρία παραδείγματα ανδρών που βίωσαν αυτήν την «ανάγκη» και θυσιάστηκαν γι᾿ αυτήν: Τον Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, που θυσιάστηκε στις Θερμοπύλες· τον φιλόσοφο Σωκράτη· και τον τελευταίο αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

Την κυριώνυμο ημέρα της μνήμης της Αλώσεως, Κυριακή 29 Μαΐου 2016, μετά την θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες πιστοί, ο ιατρός Φώτης Μιχαήλ ανέπτυξε το θέμα: «Μηνύματα για το σήμερα από τα γεγονότα της Άλωσης». Χρησιμοποιώντας παράλληλα και εποπτικό υλικό, ο Φώτης Μιχαήλ, έκανε μια αντιπαραβολή του τότε (1453) με το σήμερα. Κατέδειξε την διαχρονική υπεροχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε σχέση με την Δύση, καθώς και το άσβεστο μίσος που δημιουργήθηκε στη Δύση εξ αιτίας αυτής της υπεροχής.

Δεν παρέλειψε να μνημονεύσει την επίσης καταστρεπτική άλωση από τους Λατίνους το 1204, τους λεγομένους «Σταυροφόρους» (αυτοί που θα ονομάζαμε σήμερα «στρατεύματα του ΝΑΤΟ») οι οποίοι με τις ευλογίες του τότε (ήδη αιρετικού) πάπα κατέλαβαν και λαφυραγώγησαν την Κωνσταντινούπολη.

Ανέκαθεν περιμέναμε τους ξένους να μας σώσουν, υπογράμμισε, όπως τότε στην ληστρική Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας. Τότε ο αυτοκράτωρ Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος σύρθηκε στην υπογραφή όλων των απαιτήσεων του πάπα. Σήμερα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία: η Ελλάδα σύρεται άνευ όρων στην υπογραφή των μνημονίων και στην υποταγή της στους ξένους.

Όμως η αντίσταση του ενός δεν είναι μάταιη. Τότε, το 1438-39, όλοι οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι υπέγραψαν τα πρακτικά της Συνόδου. Όλοι πλην ενός, του μητροπολίτου Εφέσου αγίου Μάρκου του Ευγενικού. Γι᾿ αὐτό και ο ίδιος ο πάπας ομολόγησε: «Μάρκος ουχ υπέγραψεν, λοιπόν, εποιήσαμεν ουδέν».

Πάντως, υπογράμμισε ο ομιλητής, σε κάθε περίπτωση μνημονίου που οδηγεί στην υποδούλωση, είτε φυσική είναι αυτή είτε πνευματική, ο πρώτος με τον οποίο έχουμε να πολεμήσουμε, δεν είναι ο απέναντι. Είναι ο εμπαθής εαυτός μας. Από εκεί ξεκινάει κάθε τάση υποταγής και εξάρτησης. Κάθε ξεπούλημα της ψυχής μας. Από εκεί οφείλουμε και εμείς να ξεκινήσουμε το ξεκαθάρισμα και την τακτοποίησή μας.

Προδοσία της Πίστεως χάριν των απατηλών αργυρίων της Δύσης! Τότε, στις 12 Δεκεμβρίου 1452 έγινε το ανίερο και προδοτικό εκείνο συλλείτουργο Ορθοδόξων με τους παπικούς, που μόλυνε τον Ναό της Αγίας Σοφίας. Έξι μήνες μετά, κατά την Άλωση, όταν κατέφυγαν εκεί τα γυναικόπαιδα για να σωθούν, η Αγια-Σοφιά γέμισε αίμα... Σήμερα; Συμπροσευχές και φιέστες στη Λέσβο χάριν των ισλαμιστών λαθρομεταναστών... Την προδοσία της Πίστεως την ακολουθούν πάντα εθνικές συμφορές. Λαός που αγνοεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Στο τέλος αμφοτέρων των ομιλιών ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Χρυσόστομος, παρότρυνε τους πιστούς να λάβουν αυτά τα μηνύματα μέσα στην καρδιά τους και να τα κάνουν βίωμα και πράξη στη ζωή τους.

Έκανε επίσης αναφορά στον αείμνηστο Καθηγητή π.Ιωάννη Ρωμανίδη, ο οποίος έλεγε ότι «στην Ελλάδα οι μισοί φραγκέψαμε και οι άλλοι μισοί τουρκέψαμε»! Λυπούμαι πολύ, συνέχισε ο σεβαστός Καθηγούμενος, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ το αίσχος αυτό που έγινε στη Μυτιλήνη. Καημένη Πατρίδα, που καταντήσαμε! Πώς παραδίδουμε την Πίστη μας στον Αντίχριστο...

Η θεολογία των Φράγκων είναι αντίχριστη, είναι πραγματικά «αντί του Χριστού». Οι Φράγκοι λένε ότι απέτυχε ο Χριστός ερχόμενος εις τον κόσμον και τώρα αναλάβαμε εμείς.

Το κακό που έχει πάθει η Πατρίδα μας, το έχει πάθει από τους Φράγκους. Οι Φράγκοι βάζουν τα αγριόσκυλα, τους μουσουλμάνους, για να μας δαγκάνουν.

Πρωτεύουσά μας είναι η Κωνσταντινούπολη, και η πρωτεύουσά μας μέχρι και σήμερα είναι σκλαβωμένη. Θα πρέπει να μάθουμε να γονατίζουμε, να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά· τα δάκρυα να αυλακώνουν το πρόσωπό μας. Όταν θα μάθουμε την ευλογημένη τέχνη της μετάνοιας, τότε τότε θα έλθει η ανάσταση, τότε θα έλθει η ελευθερία. Αμήν. 

Ιερά καλύβη Ζωδόχου Πηγής
Ιερά Σκήτη Αγίο Παντελεήμονος
Κουτλουμουσίου
Τρίτη 07/06/2016
Θεοδότου Ιερομ., Παναγή Μπασιά

Χριστός Ανέστη Αδελφοί μου

Τρέχουμε όλοι στο blog να συλλέξουμε όλες τις υποστατικές αλήθειες του Χριστού μας, να τις προβάλλουμε επικαίρως, να γίνουμε όλοι κοινωνοί της δύναμης της αλήθειας του Χριστού, η οποία οδηγεί στο τέλος στην ειρήνη και την χαρά.

Ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό μας που όρισε ακόμα και στις χαλεπές ημέρες μας, να υπάρχουν ανάμεσα μας παιδιά του γνήσια, καθαρά δικά του, όπως τον Άγιο Γέροντα Χρυσόστομο καθηγούμενο του Ιερού Κοινοβίου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, που διατηρεί μέσα τους τις μνήμες συγκλονιστικών γεγονότων της ιστορίας ημών των Ελλήνων Ρωμιών, όπως αυτό της αλώσεως της Βασιλεύουσας. Όχι μόνο διατηρεί μέσα τους την μνήμη, αλλά και την φλόγα στην καρδιά του για να ενεργήσουν και να συγκεντρώσουν στο διήμερο μνήμης, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαίου 2016, στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου για το ετήσιο μάθημα μας, αυτογνωσίας και προσανατολισμού προς την "Ευλογημένη τέχνη της μετανοίας", όπως δήλωσε ο Άγιος Γέροντας και εξ αυτής της μετανοίας επιστροφής του γένους ημών στην Βασιλεύουσα.

Αμήν Γένοιτο.

Γέρων Νεκτάριος
Μοναχός Αγιορείτης
geron-nektarios-o-agioritis


Οι ηρωικοί πρόγονοι της κ. Χαράς Νικοπούλου 
και η Αρβανίτικη καταγωγή της


Στις 26 και 27 Ιουνίου 2014 ο Γέρων Νεκτάριος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πατρός Αντωνίου, Πρεσβύτερου στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Παραδινή Κομοτηνής για μία κηρυκτική πορεία. Στο κήρυγμα αυτό παρευρέθηκε και η κα Χαρά Νικοπούλου ως δημοδιδάσκαλος στην Κομοτηνή τώρα και πριν μερικά χρόνια στα Πομακοχώρια της Θράκης.

Σύμφωνα με την περιγραφή της κας Χαράς Νικοπούλου στο Γέροντα Νεκτάριο, ο πατέρας της κ. Βασιλης Νικόπουλος, κατάγεται από το Πωγώνι της Ηπείρου. Η μητέρα της δε, από την Πρεμετή της Αρβανιτίας (Β. Ήπειρος).

Το κανονικό επώνυμο της μητέρας της ήτο ΠΟΥΡΕΤΑ, ο ηρωισμός όμως του προπάππου της κας Χαράς Νικοπούλου στον αγώνα της απελευθέρωσης της Β. Ηπείρου, Αθανασίου Πουρέτα, ήταν η αιτία να χαρακτηριστεί από τους Αλβανούς αντιπάλους του (για τις ήττες που είχαν υποστεί οι Αλβανοί στις μάχες), ως φαρμάκι, έτσι το επώνυμο άλλαξε κι έγινε Αθανάσιος Φαρμάκης.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κα Χαρά Νικοπούλου, η ηρωική διδάσκαλος των Πομακοχωρίων, δεν είναι Αρβανίτισσα από το μέρος του πατέρα της, όπως εσφαλμένα έχει γράψει ο αξιότιμος και εγκυρότατος συγγραφέας κ. Νικόλας Μέρτζος στο βιβλίο του "Οδός Ελλήνων", αλλά είναι Αρβανίτισσα από το μέρος της μητέρας της.

geron-nektarios-o-agioritis.blogspot.com

Παρακολουθήστε την ομιλία 
της κας Χαράς Νικοπούλου παρακάτω







Ο Κύριος Ιησούς Χριστός
και η Υπεραγία Μητέρα Του
η επονομαζομένη 
Παναγία Αρβανίτισσα 
να σας ευλογούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: