Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ο Γέρων Νεκτάριος Αγιορείτης για την Παναγία την Αρβανίτισσα, τους Αρβανίτες και τα Αρβανιτοχώρια της Θράκης στα «ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2014»


ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2014 - Οι εκδηλώσεις στην Ορεστιάδα
με την συμμετοχή του Γέροντα Νεκταρίου του Αγιορείτη

- Από τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμότειχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

- Ομιλία του καθηγητού Θεοφάνη Μαλκίδη διδάκτορος κοινωνικών επιστημών και μέλους της διεθνούς ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε την γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Προλογίζει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κος Δαμασκηνός και ακολουθεί η βαρυσήμαντη ομιλία του Γέροντα Νεκταρίου του Αγιορείτη με θέμα οι Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης και η καταγωγή των Αρβανιτών εκ μολοσσών της Ηπείρου, του Μητροπολίτου κου Δαμασκηνού και εκλεκτών ομιλητών για την Παναγία την Αρβανίτισσα και τους Αρβανίτες και τα Αρβανιτοχώρια της Θράκης.


Ορέστεια 2014 στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

Με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εορτάσθηκε η 91η επέτειος από τη δημιουργία της Νέας Ορεστιάδος, της νεώτερης πόλης της Ελλάδος, το 1923, μετά τη σταδιακή εκκένωση της Αδριανούπολης το 1922 και του Κάραγατς, το 1923


Τότε οι Αδριανουπολίτες και Καραγατσιανοί πρόσφυγες (900 οικογένειες) με πρωτοπόρο τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολύκαρπο εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, που την ονόμασαν Νέα Ορεστιάδα.
Η Ορεστιάδα, ή Νέα Ορεστιάδα, είναι ελληνική πόλη η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Έβρου στη Θράκη και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Απέχει 977 χλμ. από την Αθήνα, 425 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 91 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και βρίσκεται 212 χλμ. βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης και μόλις 19 χλμ. νότια της Αδριανούπολης. Έχει 18.426 κατοίκους (2011) και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού μετά την πρωτεύουσά του, Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, είναι η πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: